Verbrand Verleden

Nieuws

Landverhuizers zal naar verwachting medio 2021 beschikbaar zijn in de winkels

Landverhuizers

Otto Masters stapt in 1947 samen met zijn moeder en dochter van boord van de MS Queen Elizabeth na een trans-Atlantische oversteek vanuit het Engelse Southampton naar New York. Het gezin vestigt zich in de Lower East Side, een buurt waar veel Joodse immigranten wonen. Met een aanstelling voor de United States Airforce op zak komt hij terecht in de aanloop naar de Koude Oorlog. Aan boord van de Queen Elizabeth heeft hij zijn beste vriend leren kennen, de Ier Alistair McGrady, een charmeur en dandy, afstammend van een rijke Ierse familie. Hij moet het whiskey-imperium van zijn familie vergroten en begint een hippe club in het fameuze Harlem.

Op de school van zijn dochter treft Otto een aantrekkelijke, jonge vrouw, Kathryn McKibel. Is zij degene die hem zijn verleden en het verlies van zijn gezin en zijn vriend Gerard Jacobs kan doen vergeten? Ook Hannah heeft een bijzondere ontmoeting in New York met grote gevolgen. 

Eind 1952 wordt Otto voor een half jaar geplaatst in Duitsland en raakt betrokken bij het redden van de slachtoffers van de Watersnoodramp in 1953 op Goeree-Overflakkee. Weer ziet hij met eigen ogen wat verlies van dierbaren door omstandigheden van buitenaf met mensen doet. Het persoonlijke drama dat hij in Rotterdam heeft ondervonden, heeft hem deze stad nooit doen vergeten en hij is geschokt te zien hoe zijn stad is aangevreten door het bombardement. Zijn vroegere verzetsvrienden van het Lanenkwartier lijken, samen met de gehele buurt, van de aardbodem te zijn verdwenen.

Terug in New York is Alistair met zijn succesvolle club verwikkeld geraakt in een bedreigende situatie, die Otto langzaam maar zeker ontrafelt. De macht van de New Yorkse maffia is één van de grootste van Amerika. Kan Otto het lot, dat Alistair voortdurend schijnt te willen tarten, voor zijn? En wat ligt er voor Otto en Hannah in de toekomst nog meer in het verschiet?

De schrijfster heeft in de herfst van 2018 een bezoek aan New York en Long Island gebracht voor uitvoerige research betreffende deze tweede roman; een vervolg op Verbrand Verleden.