Verbrand Verleden

Reacties lezers

“Verbrand verleden geeft een compleet andere inkijk in het Rotterdam van voor en na het bombardement. De duidelijke en pakkende manier van schrijven van Nelleke van der Schee is een verademing en blijft je door het boek trekken als een echte pageturner. Het verhaal speelt zich af tussen 1940 en 2004/05 een zoektocht van een dochter naar het verleden van haar moeder. Het is ontroerend, spannend, liefdevol en confronterend voor vele kinderen van ouders die het zelfde mee hebben gemaakt. Duidelijk maakt ook hoe het nu voor kinderen moet zijn die nu nog steeds in oorlogsgebieden leven en bommen om hun oren krijgen en voor hen die op de vlucht slaan en met gevaar voor eigen leven grenzen over trekken om het beter te hebben. Wie dit boek gelezen heeft zal heel anders aankijken tegen de huidige vluchtelingen problematiek ondanks dat de schrijfster het daar niet over heeft. Echt een aanrader”

“Ik heb dit boek in een paar dagen uitgelezen, kon het moeilijk wegleggen! Het bombardement op Rotterdam werd meeslepend beschreven, maar ook de andere verhaallijnen (bv de moeizame relatie met de ouders en de zoektocht naar de ware identiteit van haar moeder) waren boeiend. Een mooi debuut, een aanrader!”

“Pakkend verhaal van begin tot eind. Beeldend en gedetailleerd beschreven. Boeiende verhaallijnen lopen vlekkeloos over van oorlog in Rotterdam rond 1940 tot aan hedendaagse zoektocht naar een identiteit van een moeder. Knap debuut, kan het iedereen aanraden!”

“Wat een goed verhaal. Zorgen van nu, gekoppeld aan het verleden. Veel onderzoek gedaan naar feiten. Verrassende thema’s. Mooi debuut.”

“Ik vind het een fantastisch boek. Het boeide mij van de eerste tot de laatste bladzijde. Ik kreeg een levendig beeld van Rotterdam van voor de oorlog. De stad waar mijn ouders zo van hielden. En dan word je weg gebombardeerd en sta je buiten met je hondje in je arm en een kammetje. Zoals mijn moeder mij zo vaak vertelde. In dit boek beleef je de oorlogsjaren zelf. De schrijfster heeft veel onderzoek verricht.”

“Een prachtig boek met veel historische informatie over het Rotterdamse bombardement en het verzet. Veel uit het boek deed me denken aan mijn opa en oma die in de oorlog aan de Lange Hilleweg 15a woonden, aan het luik op de slaapkamer waaronder gestolen hout lag, aan m’n vader die opgepakt was voor de Arbeitseinsatz en die heeft weten te ontsnappen. Bij ons thuis werd er niet veel over de oorlog gepraat behalve als ik zei dat ik honger had. Dan zei m’n moeder: “Honger hadden we in de oorlog, jij hebt alleen maar trek!”

“Hi Nelleke, ik heb je boek vanmiddag in 1 keer uitgelezen. Het is een leuk verhaal en vooral de historische feiten waren indrukwekkend om te lezen. Grappig ook dat het Westland erin zat. Mooi verteld over dingen als onderduiken en de Red Comète. Zeker een aanrader!”

“Hoi Nelleke, ik heb jouw boek inmiddels uit en ik ben onder de indruk. Het is heel herkenbaar te lezen wat waarschijnlijk velen van onze generaties hebben ondervonden, dat de ouderen niet of nauwelijks over de oorlog wilden spreken. Ook ik moest het er bij mijn ouders uit trekken en pas op latere leeftijd begonnen zij er enigszins over te praten.”